divendres, 14 de desembre de 2012

LA CUINA DE L'INFERN


Sí: la tercera temporada de Treme acaba amb la clàssica seqüència que David Simon ha convertit en una mena de senyal d'identitat. Música de fons i plans de la multitud de personatges en la situació en què queden. Seqüència que sona a rodada sense tenir molt clar si la sèrie continuava o no. Tips ha de tenir aquest tio als executius de les cadenes. Que veuen com les seves trames podrien allargar-se tant com volguès, que no hi ha enigmes a resoldre, que el metaenigma no es resoldrà ni amb quatre ni amb quinze temporades, perquè resoldre definitivament Treme o The Wire és arribar al sentit final de la vida i de les ciutats i de la coexistència. Collons, què pretensiós sona, però és que és així. Tant és espoilear, encara que no penso fer-ho. Mireu el que passa, seieu davant la pantalla i pasmeu-vos amb les seqüències de vegades tan breus i tan precises, sense colar un segon de més. Vegeu com aquesta tercera temporada té dos poderosos centres de gravetat, dues llunes que il · luminen: la tensió entre Janette Desautel i l'implacable entramat empresarial en el qual s'ha vist embolicada, i l'assetjament que el policia interpretat per David Morse comença a detectar d'una manera patent. Aquests són els dos tobogans pels quals llisca la sèrie, mentre els músics vénen i van, triomfen per talent o triomfen per insistència, mentre no hi ha justícia amb Ladonna, mentre el cap Lambreaux dóna lliçons de coherència i tossuderia (a parts iguals) , mentre Nelson Hidalgo sembla un gat amb el sensor de moviment a On, sempre disposat a saltar quan la branca sobre la qual estava assegut comença a moure's.

4 comentaris:

 1. Avui començo amb Treme. El teu consell sobre Homeland va ser implecable. Ja t'explicaré. (Si dic comptar en català, és només per número no?.)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Comptar = contar (números) Contar = contar (cuentos)
   Comte= Conde
   Compte= cuenta, cuidado
   Conte= Cuento

   Llegará el día de m aprendizaje de euskera básico, algún día, supongo.
   Per cert: interessant ressenya a UNLIBROALDIA avui.

   Elimina
 2. ¡Moltes gràcies! Treme és acollonant. Almenys per ara. La música, els personatges, la trama ... I la seqüència de crèdits inicials és sublim.

  ¿el llibre d'Ivan Zaldua? ho espero amb impaciència.

  ResponElimina
  Respostes
  1. De res: el llibre de Zaldua ja es va ressnyar el dissabte!

   Elimina

Segueix a @francescbon